Atunci cand vrei sa aplici pentru un credit de la banca ti se solicita carte de munca si adeverinta de venit cu care faci dovada veniturilor pe care le obtii in prezent.

Dar daca nu esti angajat poti sa te orientezi catre acele IFN-uri care iti pot acorda un credit fara carte de munca.

In trecut, in acest conditii trebuia sa pui gaj o casa, un teren dintr-un oras, de obicei oras mare, ori o masina scumpa.

Acum nu mai e cazul.

Daca iei un credit fara venit poti imprumuta suma maxima de 1000 euro.

Inainte daca depuneai gaj un imobil puteai imprumuta o valoare de aproximativ 80% din pretul acesteia, iar la masini se aplica 50% din valoarea evaluata.

Imobilul, terenul, masina le puteai folosi mai departe, dar nu aveai dreptul sa le instrainezi pana nu rambursai in totalitate imprumutul. Acestea erau conditiile inainte la un credit fara carte de munca.

Perioada de creditare era de 3-5 ani. Se putea aplica la credit online fara adeverinta de venit.

In 2022 sumele pe care poti sa le ridici FARA GARANTII dar si fara carte de munca sunt mai mici.

De cele mai multe ori acest tip de credite fara carte de munca se acorda pentru situatii de urgenta, care trebuie rezolvate repede.

In acest caz, perioada de rambursare este mai scurta.

Institutiile financiare nebancare percep de regula o dobanda mai mare atunci cand acorda credite fara carte de munca.

Totodata aceste companii acorda sume mai mici. Sumele variaza intre 1000 si 10000 lei, perioada ca rambursare difera de la o luna la aproximativ 60 luni.

Cele mai multe IFN-uri acorda credite fara adeverinta de venit daca ai cetatenie romana, esti major, ai un act de identitate valabil si un extras de cont.

Poti aplica la un imprumut online din diferite motive. In general, ajungi sa apelezi la un astfel de credit fara vechime cand apare o problema neprevazuta, care trebuie rezolvata – dar nu dispui de banii necesari.

De aceea, o societate nebancara iti poate oferi credite fara carte de munca iar banii de care ai nevoie ii primesti imediat.

Poti aplica la un astfel de credit urgent si in situatia in care nu ai cum sa obtii adeverinta de venit chiar daca lucrezi, insa nu gasesti la serviciu secretara sau persoana care se ocupa cu eliberari de documente.

In general, creditele acestea se obtin in maxim 24 ore. Se platesc la termen. In caz contrar, vei plati penalizari de intarziere care sunt cuprinse intre 1% si 4%/zi.

Riscul pe care il au si IFN-urile este mare deoarece dau bani si persoanelor cu venituri mici.

Este important sa rambursezi atat banii luati, cat si dobanda la data scadenta, deoarece altfel datoriile cresc odata cu trecerea timpului si in cele din urma ajungi intr-un cerc vicios din care e foarte greu sa iesi.

Daca nu poti rambursa la timp din motive intemeiate trebuie neaparat sa iei legatura cu IFN-ul.

Deoarece institutiile nebancare sunt in general flexibile, este posibil ca IFN-ul sa amane aplicarea penalizarilor daca te hotarasti sa rambursezi.

De asemenea, este esential sa constati daca e neaparat nevoie sa imprumuti bani fara carte de munca in 2022 sau daca poti amana acest lucru.

Uneori poti apela la credite fara a fi angajat pentru a plati ratele altor imprumuturi, luate de pe vremea cand lucrai, desi nu e recomandat tot timpul si solutiile autorizate trebuie cantarite mult inainte pentru a lua o decizie.